За първи път изследват колективния геном на съвременните българи. Събраните данни от 6500

...
За първи път изследват колективния геном на съвременните българи. Събраните данни от 6500
Коментари Харесай

Изследват генома на българите – данните информират за ДНК и потенциални заболявания

За първи път изследват колективния геном на актуалните българи. Събраните данни от 6500 българи  ще помогнат да научим повече за нашето ДНК  и за превенция на евентуални болести. Конфиденциалността на тези данни е обезпечена, безапелационна беше в „ Добро утро, Европа “  Цветана Керелска от екипа на „ Геномът на България “.

 

Този план е един късмет за нас да научим по какъв начин геномът въздейства на нашето здраве. Дългосрочно, това ще ни покаже по какъв начин да предоставяме по-добра предварителна защита и профилактика, да диагностицираме по-рано и вярно, по какъв начин да лекуваме с вярната терапия доста разнообразни болести – ракови, диабет, сърдечно-съдови, нервно-дегенеративни, както и редките заболявания.

Това също ще донесе за така наречен персонализирана терапия, която ще е съобразена с генетичния профил на всеки човек, с неговия метод на живот и рисковите фактори. Този план цели да създадем референтния геном на българите, където ще определим кои са характерните за нас вариации.

Има задоволително познания в региона на фармако-геномиката с цел да знаем кои гени въздействат на това по какъв начин ние усвояваме другите медикаменти. И с помощта на това могат да се направи терапия с медикаментите, които ние ще можем да усвоим и да се изключат тези, които няма да ни повлияят

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР